להפוך את חגי תשרי להזדמנות למניעת אנמיה: הזדמנות לשפר את מאגרי הברזל

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('5914ea4e-5857-4c3a-af34-2a3cab5ea013','/dyncontent/2025/9/8/f190d079-b202-4b18-a417-6b99f0ae8306.jpg',20091,'באנר כתבה האקדמית רמת גן ',525,78,true,54075,'Image','');},10],[function() {setImageBanner('5914ea4e-5857-4c3a-af34-2a3cab5ea013','/dyncontent/2025/9/11/9b3f10f6-ad9d-40c4-a64b-17d0bbd4f413.jpg',20108,'באנר כתבה טניס',525,78,true,54075,'Image','');},15]]);})

ארוחות החג העמוסות יכולות להיות מלאות לא רק בקלוריות (וסיפורים משפחתיים..), אלא גם ביתרונות תזונתיים שכדאי לנו לנצל

צילום: לין מימרן

אנמיה – חסר ברזל בדם – פוגעת בכ־30% מהאוכלוסייה וגורמת לעייפות, ירידה בחוסן החיסוני ופגיעה באיכות החיים. תקופת החגים, עם שפע הארוחות והמפגשים, יכולה להיות מאתגרת במיוחד למי שסובלים ממערכת עיכול רגישה או מתקשים בהתמדה עם תוספי ברזל.
אבל עם מעט מחשבה מוקדמת, אפשר להפוך את הארוחות החגיגיות למנוף לשיפור הבריאות – וליהנות גם מהחג וגם מהיתרונות התזונתיים שבו.

המפתח טמון בשילוב נכון של מזונות: ברזל מהחי (heme) נספג היטב בגוף, במיוחד ממנות כמו כבד עוף, דגים ושוקי עוף. ברזל מהצומח (non-heme) נספג פחות טוב, אך כאשר הוא משולב עם ויטמין C – לדוגמה רימון, פלפל אדום או קיווי – הספיגה משתפרת.
כדי לא לאבד את היתרון, מומלץ להימנע משתיית קפה, תה או יין אדום כשעה–שעתיים סביב הארוחה. גם קינוח שוקולדי אינו אידיאלי: עדיף לבחור בעוגת תפוחים או בקינוח פרי.

ולמי שמרגישים לא בנוח לבקש התאמות? כדאי לזכור – שיחה פתוחה עם המארחים רק תקל עליהם ותאפשר לכולם ליהנות.

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('07b3d26a-a057-4c8e-b0ac-06879f38168a','/dyncontent/2025/9/28/9808a162-cc05-4ff5-ae12-1fcf292c0222.jpg',20185,'דקל באנר כתבה',510,80,true,54076,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('07b3d26a-a057-4c8e-b0ac-06879f38168a','/dyncontent/2025/10/19/b825bae7-838a-47c5-9337-6570dd6ffcc9.jpg',20237,'הובלות באנר כתבה פנימי',510,80,true,54076,'Image','');},15]]);})

7  טיפים קצרים לשולחן חג ידידותי לברזל

  • מנות קטנות מהחי – פזורות לאורך היום.
  • העדיפו כבד עוף/בקר אורגני.
  • שלבו מזונות עם ויטמין C ליד צמחי.
  • הימנעו מקפה, תה ויין סמוך לארוחה.
  • קינוחים בלי שוקולד – פירות או עוגת תפוחים.
  • רגישות במערכת העיכול? העדיפו פירה, אורז לבן וירקות מבושלים.
  • התאימו תוספי ברזל – רק למה שנוח לגוף.

המחברת
עדי זוסמן RD BS MBA  דיאטנית קלינית ויועצת בינלאומית בעלת ניסיון של למעלה מ־30 שנה, מייסדת הגישה האינטגרטיבית לטיפול במחלות מעיים ומחברת הספר רב־המכר "דרך הבטן – הגישה המשולבת לחיים בריאים עם ועל אף מחלות מעיים ודרכי העיכול" שתורגם כבר לשפות נוספות ויוצא לאור ברוסיה, איטליה, הודו, הונגריה.


 
 
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה